top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDominik Tyl

Daň z nabytí nemovitosti definitivně zrušena

7.10.2020


V červenci tohoto roku předložila sněmovna návrh na zrušení daně z nemovitostí, který jí senát vrátil k předělání. Po více než dvou měsících byla 16. 09. 2020 schválena finální podoba.


Nebude tak nutné odvádět 4% daň, což znamená u dražších nemovitostí úsporu i stovek tisíc korun. Úpravu zákona už musí podepsat jenom prezident České republiky. O této změně se spekuluje déle než 3 roky, teprve současná situace na realitním trhu a dopad koronakrize jednání urychlilo. Změna není tolik vnímána developery, běžní občané si však polepší. Daň nešla financovat z prostředků získaných hypotečním úvěrem, a člověk musel ukrajovat z vlastních zdrojů. Zákon navíc některé lidi zprostí povinnosti platit daň z příjmu, pokud nemovitost prodají. Koupili jste nedávno? Získejte daň zpět

Už v původním návrhu vlády se počítalo, že bude daň z nabytí nemovitosti zrušena zpětně ke konci minulého roku. Kdo tedy podal návrh na změnu zápisu v katastru nemovitostí až v prosinci, resp. ho úřad v tomto měsíci zpracoval, má nárok na vrácení daně od finančního úřadu. To se týká všech, co již daň uhradili při podávání daňového přiznání do konce března 2020, nebo v odloženém termínu do konce srpna. Ale pozor, o vrácení daně musíte sami požádat, finanční úřad ji sám od sebe nevrátí.

Klesnou díky tomu ceny nemovitostí?

Zejména ve velkých městech jako je Brno stouply ceny nemovitostí až o 25 % oproti stavu před dvěma lety. Za koupi bytu 3+1 v dobré lokalitě dnes zaplatíte až 7 milionů Kč, u rodinných domů může být cena mnohem vyšší. Například z 5milionové částky ušetříte díky zrušení 4% daně celých 200 000 Kč, které lze využít na vybavení domácnosti, rekonstrukci, pořízení auta apod.

Jestli tržní ceny nemovitostí nějak klesnou zatím není jasné, reality se musí na změnu nejdříve adaptovat. Vzhledem k levným hypotékám by mohli kupující pocítit dopady do několika měsíců; kvůli koronavirové krizi je možné, že se projeví až v nadcházejícím roce. Někteří prodejci se budou snažit vydělat, jiní naopak mohou využít situace a najít tak rychleji zájemce.


Prodej "zdarma" po 5 letech nebude možný

Až dosud bylo možné prodat nemovitost vlastněnou alespoň 5 let bez nutnosti odvádět státu daň z příjmu. Od roku 2021 se tato lhůta zdvojnásobuje na 10 let, což je špatná zpráva pro investory do nemovitostí. Řada z nich totiž kupuje levné byty a domy s úmyslem dalšího prodeje, teď však zůstanou v jejich vlastnictví déle. Nemovitosti k investici tak bude nutné vybírat pečlivěji a získat co nejvíce z pronájmu.

Pro běžné lidi je tu naštěstí výjimka. Pokud si koupíte například byt 2+1 a za pár let bude na cestě potomek, půjde byt prodat bez nutnosti hradit daň z příjmu. Ovšem pouze v případě, že získané peníze použijete na nákup nového bydlení, ať už bytu nebo rodinného domu. K tomu však musí dojít nejpozději do 1 roku od prodeje původní nemovitosti, nebo v ní musí mít vlastník trvalé bydliště alespoň 2 roky před dnem prodeje.

Daňové odpočty u hypoték zůstávají

V původním znění chtěla vláda nárok na odpočítání úroků z daní zrušit úplně, což poslanci odmítli. Zároveň se dohodli, že do konce roku 2020 bude možné uplatnit plnou výši, tedy 300 tisíc Kč jako nezdanitelnou část daně. Od 01. ledna 2021 začne platit poloviční limit, tedy 150 000 Kč, který půjde do daní zahrnout jakožto nezdanitelná část. To se vztahuje nejenom na hypotéky, ale rovněž na úvěry ze stavebního spoření.




13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page