top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDominik Tyl

Zrušení daně z nabytí nemovitosti, ušetříte 4 %

13.7.2020


Zrušení daně z nabytí nemovitosti prošlo 08. 07. 2020 Sněmovnou ČR a míří do senátu. V praxi má zlevnit domy, byty i další nemovitosti a rovněž odpadnou některé administrativní kroky.

Po zhruba 3 letech se český realitní trh konečně dočkal zrušení 4% daně z nabytí, jíž bylo potřeba odvádět státu při nákupu jakékoliv nemovitosti. Zejména při dnešních cenách realit to přitom dělalo desítky až stovky tisíc korun. Vláda ČR chce odpuštěním daně oživit trh realit, který kvůli koronakrizi stagnuje. Právě úspora nemalé částky za daň z nabytí nemovitosti má alespoň některé přesvědčit k nákupu už teď a neodkládat ho na později. Kromě posílení realitního trhu stoupnou také objemy hypoték, u nichž úroky stále padají a jsou výrazně výhodnější než dříve.

Daň z nabytí nemovitosti se ruší zpětně

Dosud byla daň splatná do 3 měsíců od koupě nemovitosti, novelizace zákona ji ovšem odpustí více než půl roku zpětně. Kdo tedy nakupoval až v polovině roku a 4% poplatek již uhradil, nemusí být zklamaný. Na finančním úřadě jednoduše stačí požádat o vrácení daně, jelikož vám vůči státu automaticky vznikne přeplatek. To se týče všech nemovitostí, které byly vloženy do katastru od začátku prosince 2019 nebo později.

Se zrušením daně zároveň odpadá povinnost podávat přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí, což ulehčí jak kupujícím, tak státní správě. Ušetřené peníze pak můžete využít například na rekonstrukci nebo vybavení bytu. Pokud pořídíte byt či dům ve velkém městě a v dobré lokalitě, pravděpodobně bude jeho cena mezi 3 a 5 miliony Kč. Zaplatit o 4 % méně znamená 120 000 až 200 000 Kč, což je příjemná úspora.


Prodáváte? Daň z příjmu nově odpadá až po 10 letech

Se zrušením daně přichází i další změna, a sice prodloužení tzv. testovacího období, po němž odpadá povinnost odvádět daň z příjmu v případě, kdy nemovitost prodáte. Aktuálně je tato lhůta 5 let a platit bude až do konce roku 2020. Od 01. ledna 2021 se prodlužuje na dvojnásobek, tedy na 10 let. Pokud prodáte nemovitost do 10 let od jejího nabytí, bude třeba odvést státu daň z příjmu ve výši 15 % - například při prodeji nemovitosti za 3 000 000 Kč odvedete státu 450 000 Kč. Prodáte-li nemovitost po více jak 10 letech vlastnictví, tato povinnost odpadá.

Změna možnosti odpočtu daně z nemovitosti

Úprava se dotkne také možnosti odčítat úroky za zaplaceného úvěru od základu daně. Vláda chtěla původně tuto možnost zrušit, nakonec však bude zachována v omezeném rozsahu - z původních 300 tisíc Kč půjde odečíst maximálně polovina za rok. Zrušení má dle některých spravedlivý dopad, protože kupující hned ušetří jistou částku a nadále už nebudou zvýhodňováni ti, kteří investují nákup ze svého za účelem rychlého prodeje.



5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page